Novice

06.09.2021

Volvo Cars se osredotoča na doseg in hitro polnjenje za naslednjo generacijo popolnoma električnih avtomobilov

Volvo Cars hitro postaja podjetje s povsem električnimi avtomobili, ki razvoj in proizvodnjo baterijskih celic približuje domu in želi svoje prihodnje baterije prilagoditi potrebam svojih strank ter jim omogočiti daljši doseg in hitrejši čas polnjenja.

To bo storil z izboljšanjem tehnologije litij-ionskih baterij pri svoji prihodnji drugi generaciji električnih avtomobilov, začenši s povsem električnim naslednikom svojega vodilnega modela XC90.
 
Sredi tega desetletja Volvo Cars, ko bo predstavil svojo tretjo generacijo električnih avtomobilov, naslednika svojega najbolje prodajanega srednje velikega SUV XC60, namerava še izboljšati ponudbo in vgraditi baterijo v dno avtomobila z uporabo celične strukture za izboljšanje celotne togosti vozila in učinkovitosti.
 
V bližnji prihodnosti namerava Volvo Cars v sodelovanju z vodilnim švedskim proizvajalcem baterij, podjetjem Northvolt, še povečati gostoto energije v svojih baterijskih celicah za do 50 odstotkov v primerjavi s temi, ki so trenutno na trgu. Pozneje v tem desetletju naj bi Volvo Cars presegel mejnik gostote energije 1.000 Wh/l, da bi dosegel 1.000 km dejanskega voznega dosega. 
 
Trenutni časi polnjenja naj bi se do sredine desetletja skoraj prepolovili, zahvaljujoč boljši tehnologiji baterij ter nenehnim izboljšavam programske opreme in tehnologije hitrega polnjenja.
 
"Želimo si nenehno povečevati prednosti za stranke, ki vozijo povsem električni avtomobil Volvo," je povedal Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "S poenostavitvijo oblike in integracije naših baterijskih celic lahko zmanjšamo maso in povečamo prostor, kar omogoča znatne izboljšave kapacitete baterije, dosega in časa polnjenja."
 
Volvo Cars postaja povsem električno podjetje, zato se vzporedno s tem povečuje tudi pomen trajnosti.  Medtem ko bo podjetje v prihodnjem desetletju povečevalo energijo baterije v svojih avtomobilih, si bo prizadevalo tudi za neprestano zmanjševanje njihovega ogljičnega odtisa. 
 
Namen baterijskih celic iz načrtovanega sodelovanja podjetja Volvo Cars s podjetjem Northvolt je izdelati 100-odstotno obnovljivo energijo, obenem pa sodelovati z drugimi dobavitelji baterij, da bi to do leta 2025 uspelo tudi njim.
 
Volvo Cars ima jasno strategijo za nadaljnje zmanjšanje ogljičnega odtisa baterij z boljšo uporabo dragocenega materiala, ki ga vsebujejo. Kjer je le mogoče, namerava baterije predelati ali jih ponovno uporabiti, proučuje pa tudi morebitne druge uporabe po preteku življenjske dobe, kot je shranjevanje energije. 
 
Kjer je mogoče, bodo baterije, ki so končale svojo življenjsko dobo, reciklirane pri pooblaščenih podjetjih za recikliranje, ki lahko ponudijo recikliranje kritičnih materialov v zaprti zanki za uporabo v prihodnjih baterijah. Načrtovano partnerstvo podjetja Volvo Car Group s podjetjem Northvolt prav tako odpira možnost za uporabo njihovih uveljavljenih postopkov recikliranja.
 
Tudi Volvo Cars se bo še naprej osredotočal na odgovorno pridobivanje baterij, vključno s širšo uporabo tehnologije verige podatkovnih blokov. S tesnejšim sodelovanjem s partnerji in dobavitelji bo Volvo Cars še okrepil odgovorno nabavo. 
 
Že z naslednikom XC90 bo podjetje ponudilo dvosmerno polnjenje, ki bo strankam omogočilo, da odvečno elektriko v avtomobilski bateriji razbremenijo v električno omrežje. To pomeni, da lahko vozniki električnega vozila Volvo omrežje oskrbujejo z energijo, ko so cene in emisije CO2, povezane s proizvodnjo električne energije, najvišje v dnevu, medtem ko avtomobil polnijo, ko so emisije nižje.
 
"Našim strankam želimo ponuditi trajnostne, povsem električne avtomobile, ki jim bodo olajšali življenje in poskrbeli, da bo prijetnejše," je dejal Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "S pametnimi inovacijami in sodelovanjem s ključnimi partnerji lahko strankam zagotovimo, kar si želijo – večji doseg, hitrejše polnjenje in nižje stroške – ter še dodatno spodbudimo splošno sprejemanje električne mobilnosti."
 
Načrt elektrifikacije podjetja Volvo Cars je močno osredotočen na vertikalno integracijo, ki vključuje lastno načrtovanje, razvoj in proizvodnjo baterij, električnih motorjev in ustrezne programske opreme v sodelovanju s strateškimi partnerji. Cilj je doseči čim več sinergij in učinkovitosti v celotni verigi oskrbe z baterijami.
 
V začetku tega meseca je podjetje Volvo Car Group objavilo načrtovano sodelovanje s podjetjem Northvolt za razvoj in proizvodnjo trajnostnih baterij. Te bodo prilagojene za pogon povsem električnih avtomobilov Volvo in Polestar naslednje generacije ter bodo zagotovile prihodnjo dobavo trajnostnih baterij, potrebnih za podporo rasti.
 
Sodelovanje s podjetjem Northvolt je ključno za ambicijo podjetja Volvo Cars, da postane vodilno v premijskem segmentu električnih avtomobilov in da do leta 2030 prodaja samo še električna vozila. Prav tako predstavlja pomemben korak na področju razširitve lastnih proizvodnih in razvojnih zmogljivosti, skupaj s partnerstvi s tehnološkimi voditelji.
 

------------------------------------------------------

 
Volvo Car Group v letu 2020
V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.
 
O Volvo Car Group
Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.
 
Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).
 
V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, in vzpostaviti pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.
 

Povprečna poraba goriva: 4,4 – 8,3 l/100 km. Emisije CO2: 117 - 192 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d-TEMP-ISC. Emisije NOx: 0,0137 - 0,0671 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00011 - 0,00078 g/km, število delcev: 0,08 E+11 – 5,41 E+11. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Reprezentativni primer financiranja preko Summit leasing Slovenija d.o.o.: predmet financiranja: vozilo Volvo V40 Cross Country D3 110 kW (150 KM) Ocean Race Geartronic; vrsta financiranja: finančni leasing; predračunska vrednost predmeta financiranja: 17.288,00 EUR; lastna udeležba (polog): 50,00%, 8.644,00 EUR; znesek financiranja: 8.644,00 EUR; število obrokov: 84; mesečni obrok: 121,77 EUR; stroški odobritve: 0,00 EUR; skupni znesek za plačilo brez lastne udeležbe: 10.228,68 EUR, efektivna obrestna mera: 5,0127 % na dan 10.11.2021. Ponujeno je lahko tudi financiranje po drugačnih parametrih oz. individualnem izboru. Financiranje se lahko zavrne, če stranka nima ustrezne bonitete. Cene ne vsebujejo stroška kovinske barve in priprave vozila. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. Več informacij o ponudbi pri pooblaščenem Volvo prodajnem zastopniku. MAXX AUTO d.o.o., Leskoškova 2, 1000 Ljubljana

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem