Novice

12.10.2021

Podjetji Volvo Cars in The Future Laboratory v novem poročilu raziskujeta prihodnost trajnostnih luksuznih materialov

Nedavna študija je pokazala, da dve tretjini potrošnikov meni, da je okoljska politika blagovne znamke ključni dejavnik pri nakupu luksuznih izdelkov*. Enak odstotek kupcev bi želel videti označevanje ogljika na izdelkih kot način za večjo preglednost glede vpliva izdelkov in materialov na okolje**.

 

To pomeni, da se svet materialov razvija in oblikovalci po vsem svetu aktivno pridobivajo kakovostne, trajnostne in odgovorno pridobljene materiale, medtem ko si prizadevajo ustvariti luksuzne izdelke prihodnosti.

Ti in drugi zaključki so objavljeni v novem poročilu podjetja Volvo Cars The Rise of Conscious Design (slo. Vzpon zavestnega oblikovanja), ki ga je podjetje pripravilo v sodelovanju z vodilnim podjetjem za napovedovanje trendov The Future Laboratory.

Objava poročila sovpada z napovedjo podjetja Volvo Cars, da bodo vsi njegovi popolnoma električni modeli v prihodnje popolnoma brez usnja. Na novo predstavljeni C40 Recharge je prvi model, ki je popolnoma brez usnja.

Poročilo temelji na obilici obstoječih raziskav, pa tudi na novih intervjujih in spoznanjih miselnih voditeljev iz različnih panog, kot so Claire Bergkamp, izvršna direktorica organizacije The Textile Exchange, ter nekdanja direktorica za globalno trajnost in inovacije Stella McCartney, Wen Zhou, direktor podjetja 3.1 Phillip Lim, dr. Leonardi Bonnani, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Sourcemap, in Xu Gang, soustanovitelj podjetja Bentu Design.

Zaključki in spoznanja v poročilu na več načinov odražajo lastno vizijo podjetja Volvo Cars o prihodnosti materialov. V prihodnjih letih bo podjetje Volvo Cars predstavilo popolnoma novo družino povsem električnih avtomobilov in bo do leta 2030 ponujalo zgolj še popolnoma električne avtomobile – vse brez usnja.

Podjetje Volvo Cars si v okviru svojih ambicij, da usnja ne bi več uporabljalo, aktivno prizadeva najti kakovostne in trajnostne vire za številne materiale, ki se trenutno uporabljajo v širši avtomobilski industriji.

„Imamo vizijo, kam moramo iti v prihodnosti, s prvim korakom, da zagotovimo izkoriščanje trajnostnih, naravnih in recikliranih materialov,“ je povedal Robin Page, vodja oblikovanja pri podjetju Volvo Cars. „Naslednji izziv je spremeniti, kar počnemo s temi materiali, pa naj gre za izdelavo avtomobilskih delov, ki trajajo večno, ponovno vstopijo v krožno gospodarstvo ali se vrnejo v zemljo.“

„Zavestno oblikovanje lahko bistveno spremeni našo družbo in bistveno je, da blagovne znamke izkoristijo ponujene priložnosti,“ je dejal Martin Raymond, soustanovitelj podjetja The Future Laboratory.  „Zavestno oblikovanje kaže pot naprej in bi lahko v tem procesu spremenilo svet.“

Do leta 2025 si podjetje prizadeva, da bi 25 odstotkov materialov v novih avtomobilih Volvo sestavljali reciklirani in biološki materiali, saj naj bi do leta 2040 postalo popolnoma krožno podjetje.

Namesto usnjenih notranjosti vozil bo podjetje Volvo Cars svojim strankam ponudilo alternativne rešitve, kot so visokokakovostni trajnostni materiali iz bioloških in recikliranih virov.

Na primer Nordico, nov material za notranjost vozil, ki ga je ustvarilo podjetje Volvo Cars, bo sestavljen iz tekstila, narejenega iz recikliranih materialov, kot so plastične steklenice oziroma plastenke, bioloških materialov, pridobljenih iz trajnostnih gozdov na Švedskem in Finskem, ter zamaškov, recikliranih iz vinarske industrije – kar postavlja nov standard za vrhunsko notranjo opremo vozil. Ta material bodo prvič predstavili v naslednji generaciji modelov vozil Volvo.

Podjetje Volvo Cars tudi v prihodnje ponujalo možnosti mešanic volne od dobaviteljev, za katere je potrjeno, da surovine pridobivajo odgovorno, saj si podjetje prizadeva zagotoviti popolno sledljivost in dobro počutje oziroma dobrobit živali v svoji dobavni verigi volne.

Za celotno različico poročila The rise of conscious design: a report about tomorrow’s materials (slo. Vzpon zavestnega oblikovanja: poročilo o materialih prihodnosti) kliknite TUKAJ.

* Vir: Vogue Business Index, zimska izdaja 2020
** Vir: The Carbon Trust, 2020 YouGov Survey

-------------------------------

Volvo Car Group v letu 2020
V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.

O Volvo Car Group
Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju, za Ameriki pa v Mahwahu, NJ. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska).

V skladu s svojim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, polovica prodaje bo na spletu, polovica njegove programske opreme pa lastna. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

O podjetju The Future Laboratory
Podjetje The Future Laboratory je eno izmed vodilnih svetovalnih podjetij za strateško predvidevanje. Zagotavlja pomoč podjetjem pri ustvarjanju boljše prihodnosti, saj jim omogoča, da z zaupanjem danes sprejemajo odločitve, ki bodo jutri ustvarile gospodarsko, okoljsko, tehnološko in družbeno rast. Podjetje The Future Laboratory iz svojih pisarn v Londonu in Melbournu ponuja vrsto strateških produktov in storitev predvidevanja, ki svojim strankam pomagajo izkoristiti trende na trgu, se prilagoditi nastajajočim potrebam potrošnikov in jih držati pred svojimi konkurenti. Ostanite na tekočem z najnovejšimi potrošniškimi trendi in premiki na trgu ter obiščite njihovo platformo za obveščanje o trendih, na spletni strani lsnglobal.com, ter izvedite več o njihovem delu za stranke na spletni strani https://www.thefuturelaboratory.com/. 
 

Povprečna poraba goriva: 4,4 – 8,3 l/100 km. Emisije CO2: 117 - 192 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d-TEMP-ISC. Emisije NOx: 0,0137 - 0,0671 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00011 - 0,00078 g/km, število delcev: 0,08 E+11 – 5,41 E+11. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Reprezentativni primer financiranja preko Summit leasing Slovenija d.o.o.: predmet financiranja: vozilo Volvo V40 Cross Country D3 110 kW (150 KM) Ocean Race Geartronic; vrsta financiranja: finančni leasing; predračunska vrednost predmeta financiranja: 17.288,00 EUR; lastna udeležba (polog): 50,00%, 8.644,00 EUR; znesek financiranja: 8.644,00 EUR; število obrokov: 84; mesečni obrok: 121,77 EUR; stroški odobritve: 0,00 EUR; skupni znesek za plačilo brez lastne udeležbe: 10.228,68 EUR, efektivna obrestna mera: 5,0127 % na dan 10.11.2021. Ponujeno je lahko tudi financiranje po drugačnih parametrih oz. individualnem izboru. Financiranje se lahko zavrne, če stranka nima ustrezne bonitete. Cene ne vsebujejo stroška kovinske barve in priprave vozila. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. Več informacij o ponudbi pri pooblaščenem Volvo prodajnem zastopniku. MAXX AUTO d.o.o., Leskoškova 2, 1000 Ljubljana

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem